Hieronder geef ik nogmaals het overzicht van deze week, maar nu beter leesbaar.
Week 2
Maandag en dinsdag
Ontbijt: volkoren pannenkoeken met diepvriesfruit
Lunch: Boterham met pindakaas (mogen ook meerdere boterhammen zijn)
Diner: Geroosterde groentes (spruitjes, paprika, wortel en aardappel) en kikkererwten met kruiden.
Woensdag en donderdag
Ontbijt: Havermout met diepvriesfruit
Lunch: Volkoren pannenkoeken met pindakaas (en suiker)
Diner: Volkoren spaghetti met roerbakgroentes en linzen.
Vrijdag en zaterdag
Ontbijt: Havermout met diepvriesfruit / brood met pindakaas (WIJZIGING!)
Lunch: Op vrijdag geroosterd brood met witten bonen in tomatensaus en Zaterdag boterham met pindakaas (mogen ook meerdere boterhammen zijn)
Diner: Hutspot + witte bonen in tomatensaus.
Zondag
Ontbijt: Boterham met pindakaas en paprika (WIJZIGING!)
Lunch: Brood met pindakaas + wortel
Diner: Mie met roerbakgroentes en kikkererwten.
Week 3
Maandag
Diner: Mie met roerbakgroentes en kikkererwten.
Als je gisteren of vandaag nog boodschappen bij de AH bent gaan doen, dan chapeau!
Als het goed is heb je ook havermout in huis. Met het brood had ik geen rekening gehouden, dat gaat morgen pas in de aanbieding. Maar wellicht had je nog brood liggen, dus dan komt het toch nog goed ;).
Hier nog een keer het boodschappenlijstje:
Het eerste dat ik gedaan heb is: 1 zak spruitjes in de vriezer gelegd. We gaan dat namelijk deze week niet meer opeten. De rest van de boodschappen doe ik morgen en naast het eten dat ik klaar maak, ga ik gelijk een deel verwerken:
- Ik houd 1-2 wortels over in de koelkast, om die later in de week bij het brood te kunnen eten.
De rest van de wortels die overblijven na het koken maandag, snijd ik in stukjes en vries ik in.
- Van de paprika's houd ik er 1 over. Die snijd ik in reepjes en vries ik in.
- Ook moet er havermelk gemaakt worden voor de pannenkoeken en/of havermout.
- Vries de helft van de havermelk in, zodat de melk ook op vrijdag en zaterdag gebruikt kan worden.
(- en dus 1 zak spruitjes in de vriezer leggen + op maandag nog eens 250 gram)
Hieronder de recepten:
Havermelk
Ingrediënten
- 120 gram havermout
- 1 liter water
- optioneel: klein beetje agavesiroop of suiker
- optioneel: citroensap
Werkwijze
Laat eerst de havermout minimaal 20 minuten in 1 liter water (met citroensap) weken. Ik zet dit meestal de avond van tevoren in de koelkast.
Schud daarna de havermout af in een zeef en spoel nog eens door met koud water.
Doe de havermout nu in een beker of blender en voeg 1 liter koud water toe.
Gebruik bij de beker een staafmixer of de blender om dit enkele minuten te mixen.
Gebruik dan een hele fijne zeef, panty of kaasdoek om de pulp van de melk te scheiden.
Zie ook: HIER
Stop daarna de melk in een glazen fles en bewaar 3-4 dagen in de koelkast.
TIP: ik gebruik de glazen flessen met brede opening van de action. Deze zijn makkelijk schoon te maken, omdat de afwasborstel in de fles past.
Zelfgemaakte havermelk in een kleine fles van de action. Je hebt ook grotere flessen. |
Volkorenpannenkoekjes
Ingrediënten
- 1 cup volkorenmeel
- 2 cups havermelk
- (olijf)olie om in te bakken
- optioneel: maïzena
- optioneel: bakpoeder
- optioneel: suiker
- optioneel: diepvriesfruit, 1/3e doosje
Werkwijze
Meng in een beslagkom het meel, de melk(, bakpoeder en de maizena) tot een pannenkoekenbeslag.
Verwarm in een pan wat (olijf)olie en maak de pannenkoeken zoals je gewend bent.
Als je diepvriesfruit gebruikt moet je die van tevoren even ontdooien of in een pannetje opwarmen.
Pannenkoeken met kersen uit de diepvries. Bij de kersen heb ik nog wat suiker gedaan en ze kort in de magnetron gedaan, zodat ze warm waren. |
Geroosterde groentes en kikkererwten uit de oven (2 porties)
Ingrediënten
-
-
- 2 paprika's (deze week puntpaprika's)
- 250 gram aardappelen
- 1 blik kikkererwten
- Peper & zout
- Olijfolie
- Italiaanse kruiden
- Paprikakruiden
- optioneel: 1 ui fijngesneden
- optioneel: 1 a 2 teentjes knoflook fijngesneden
- optioneel: andere kruiden
Hoeveelheden gewijzigd, dit leverde alsnog 590 gram aan groentes op en was dus genoeg voor 2 dagen eten! De rest heb ik ingevroren.
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil en snijd de aardappelen in hapklare partjes. Was ze en kook ze even +/- 5 minuten voor.
Snijd de spruitjes door midden, de wortels in blokjes en de paprika in reepjes.
Haal de kikkererwten uit het blik en gebruik een zeef om ze met koud water goed schoon te spoelen, laat ze goed uitlekken.
Gebruik de bakplaat van je oven of een ovenschaal. Leg daar de groentes en aardappelen aan de ene kant en de kikkererwten aan de andere kant.
Strooi over de groentes, aardappelen en kikkererwten wat olijfolie en doe overal wat zout en peper op.
Bij de groentes en aardappelen strooi je wat italiaanse kruiden (en eventueel uien en knoflook) erover.
Bij de kikkererwten gebruik je paprikapoeder. Je kunt bij beide ook kruiden erbij doen doe jij lekker vindt.
Met de handen even de kruiden en olie erdoorheen mengen en dit geheel zo'n 20-25 minuten in de oven zetten. Halverwege even alles omkeren.
Bon appetit!
Havermout met diepvriesfruit (1 portie)
Ingrediënten
- 50 gram havermout
- Havermelk/water naar behoefte toevoegen (de een houdt van dunnere havermout dan de andere)
- Diepvriesfruit 1/3e doosje
- optioneel: wat suiker of agavesiroop om het zoeter te maken
Werkwijze
Doe alles in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
Zodra het begint te koken, geregeld doorroeren.
Zodra al het fruit ontdooid is en warm begint te worden, vuur uitdraaien en deksel op de pan doen.
Even een paar minuten staan, de havermout zal nu nog verder indikken.
Hier met wat rozijnen erbij |
Hutspot met witte bonen in tomatensaus (4 porties)
Ingrediënten
- 1 kg hutspotgroentes
- 1 kg aardappelen kruimig
- 1 grote pot witte bonen in tomatensaus
- Peper & zout
- Paprikapoeder
- optioneel: Wajang boter
Werkwijze
Schil de aardappelen en snijd in kleinere stukken. Was de aardappelen.
Doe de hutspotgroentes en aardappelen in een pan en breng aande kook. Laat 15-20 minuten koken.
Warm in een andere pan ook de witte bonen in tomatensaus op.
Kookvocht afschudden en stampen. Voeg wat havermelk toe om het geheel wat romiger te maken (en eventueel een klontje Wajang beter). Voeg wat peper, zout en paprikapoeder toe om het geheel op smaak te brengen.
De portie hutspot is als het goed is voor 4 personen. Vries dus 1-2 porties in om later met een kliekjesdag weer op te eten :).
Volkoren spaghetti met roerbakgroentes (3-4 porties)
Ingrediënten
- 2x blik tomatenblokjes
- Italiaanse kruiden
- Volkoren spaghetti
- Italiaanse roerbakgroentes
- Blik linzen
- Peper & zout
- optioneel (olijf)olie
- optioneel: knoflook fijngesneden
- optioneel: 1 ui fijngesneden
Werkwijze
Verwarm een wok met een beetje (olijf)olie (en fruit de ui en de knoflook.). Voeg de italiaanse roerbakgroentes toe en wok dit zo'n 5-8 minuten.
Zet ondertussen een pan met water op het fornuis om de spaghetti te koken.
Voeg in de wok de 2 blikken tomatenblokjes toe en breng op smaak met de italiaanse kruiden, peper en zout. Laat dit geheel zo'n 10-15 minuten pruttelen.
Gebruik een zeef om de linzen af te schudden en met koud water schoon te spoelen. Voeg dit toe aan de wok. Schudt daarna de spaghetti af en na goed doorroeren van de saus het geheel serveren.
Saus die overblijft kan ingevroren worden voor een andere keer.
Mie met roerbakgroentes en kikkererwten (2-3 porties)
Ingrediënten
- Mienestjes
- Oosterse roerbakgroentes
- Blik kikkererwten
- Blikje tomatenpuree
- (Olijf)olie
- Peper & zout
- optioneel: knoflook fijngesneden
- optioneel: andere kruiden
Werkwijze
Maak de mienestjes klaar zoals op de verpakking staat.
In een wok wat olie verhitten en de roerbakgroentes zo'n 5-8 minuten wokken.
Voeg daarna het blikje tomatenpuree toe, samen met peper en zout (en knoflook en andere kruiden).
Maak hier een sausje van, zit er geen peper in de roerbakgroentes of is dit niet pittig genoeg, dan zou het prettig kunnen zijn wat cayennepeper toe te voegen.
Schud de mie af en voeg toe aan de groentes en saus. Verwarm dit nog even door en serveer.
No comments:
Post a Comment