Sunday, February 18, 2018

Budget week 8

Week 7 was een week met lekker eten. Snert, zeker als het koud is, ben ik dol op! Nu moet ik wel toegeven dat ik van mijn ouders wat liquid smoke had gekregen, maar wellicht dat je hetzelfde effect kon bereiken met gerookt zout. Gerookt zout is in vrijwel iedere supermarkt te krijgen ;-).


Nu heb ik redelijk veel ingevroren, ook nog groentes van mijn weekje Haagse markt. En ik schrok, ik kreeg wat ik deze week over had bijna niet meer in mijn vriezer! Mijn bakjes zijn vrijwel op en er passen er denk ik misschien nog maar 2 in. Dat vraagt dus om een week eten uit de diepvries. Komt dat even "mooi" uit, want ik heb deze maand helaas veel kosten gehad van de dierenarts en nu moet ook nog mijn fiets gerepareerd worden :-(.


Oké, plan de campagne. Er hoeft niet gekookt te worden voor het avondeten. En echt een weekmenu maken zit er niet echt in, omdat niet iedereen hetzelfde in zijn vriezer heeft liggen. Ik heb wel gekeken of er goede aanbiedingen waren, die we eventueel in bulk zouden moeten inslaan. Dat is helaas niet het geval.

Sommige van jullie hebben misschien niet zo veel in de vriezer liggen, dus dan kan het boodschappenlijstje anders zijn. Kijk dan of je de lunches wellicht goedkoper moet maken (vervangen met brood/havermout) of dat je minder extra groente/fruit moet kopen. En hopelijk hebben we dan nog steeds evenveel budget gespaard :-).  Hierbij mijn lijstje:

Dit kocht ik deze week:

Ik had nog brood liggen, dus dat heb ik niet gekocht. Ook had ik nog wat couscous en room liggen, waardoor ik geld over had om yoghurt te kopen. Dit is noodzakelijk, omdat mijn ratten hier hun medicatie in krijgen.

Recepten
Ontbijt
* Havermout met gebroken lijnzaad, amandelen en eventueel (diepvries)fruit.
* Brood met pindakaas
* Brood met ander beleg (o.a. tomaat en mayolijn)

Lunches
* Hetzelfde als het ontbijt
* 2x couscous met groentes en tofu in tomatensaus (2 porties; saus die over is invriezen)
Dit maak je het beste de dag van tevoren, zodat je er geen werk aan hebt op de dag zelf.
- Broccoli (uit vriezer)
- Gele courgette (uit vriezer)
- Couscous, zo veel je nodig acht.
- 250 gram tofu
- Blik tomatenblokjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel olijfolie
- 1,5 eetlepel agavesiroop
- Peper en zout
- Paprikapoeder

Bereidt eerst de tofu voor door het vocht eruit te persen.
Daarna de tofu in dunne plakken snijden en in een bakblik leggen.
Maak nu de marinade door 1 teen knoflook fijn te hakken en te mengen met de sojasaus, olijfolie en agavesiroop. Giet dit in het bakblik en laat dit 20 minuten in de tofu trekken; na 10 minuten tofu omdraaien.

Verwarm de oven voor op 200 graden en doe het bakblik, inclusief marinade, voor 30-40 graden in de oven. Wel opletten dat de marinade niet aanbrandt.

Ondertussen groentes snijden. En met een wokpan de ui en 2e teen knoflook wokken totdat de ui glazig ziet. Dan de rest van de groentes toevoegen en wok zo'n 10 minuten.

Dan het blik tomatenblokjes toevoegen en de saus op smaak brengen met kruiden.
Zodra de tofu klaar is uit de oven, die in blokjes snijden en door de saus roeren.

Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat. Eet smakelijk!
[Recept ontwikkeld met behulp van de groene meisjes]

* 2x couscous met spinaziesalade en tofu (1 portie)
Maak per portie klaar, dan is het het lekkerste
-150 gram spinazie
- 125 gram tofu
- 1 a 2 eetlepels mayolijn
- Groene kruiden die je lekker vindt
- Paprikapoeder
- Peper en zout
- Citroensap
- Couscous, hoeveelheid die je prettig vindt.

Bereidt eerst de tofu voor door het vocht eruit te persen.
Maak de saus door de mayolijn, kruiden en het citroensap te mengen.
Verkruimel met je handen de tofu in de saus en roer onder elkaar.
Meng de saus door de spinazie.
Maak de couscous klaar zoals op de verpakking staat.
Alles samenvoegen
 
* 2x mosterd-witlofsoep (2-4 porties; rest invriezen)
Zie het recept HIER

Voorbeeld van een lunch;
Geroosterd brood met avocado met peper en zout en gebakken ui met paprikapoeder, peper en zout. Jum!

No comments:

Post a Comment