Monday, October 30, 2017

Review: Berief Frikandellen

Iedereen kent het wel, of je nou dieet, een vegetariƫr bent of vegan, soms heb je last van bepaalde cravings. Ik heb soms van die momenten dat ik een dagje ergens zin in heb of dat als ik iets in de winkel zie liggen dat ik er trek in krijg. Zo heb ik wel eens zin in M&Ms en mis ik de vettige en ongezonde frikandel (en nog meer het frikandellenbroodje met curry!).

Afgelopen zaterdag zijn we voor het eerst naar de Real in Duitsland geweest en daar kwam ik zowaar deze verpakking in de koeling tegen!

Deze bio mini frikadellen van Berief zijn de eerste vegan frikandellen die ik gezien had, dus ik zou en moest ze proberen. Voor maar 5 plakjes voor 3 euro behoorlijk prijzig (en niet echt ecologisch omgaan met verpakkingsmateriaal, want er pasten makkelijk 6 stuks in. Ik dacht eerst zelfs dat er 1 mistte in de verpakking vanwege het lege "vakje", het is dat er op staat dat er maar 5 in zitten...), maar ik zou en moest ze proberen! Wie weet had ik eindelijk een vegan frikandel gevonden :O.

De geurtest: nog voor ik het in de pan deed heb ik er eens goed aan geroken. Het rook helemaal niet naar frikandellen, maar gewoon naar een standaard hamburger vleesvervanger. Dat viel tegen, dus mijn verwachtingen liepen terug tot een dieptepunt.

De smaaktest: Ze hoeven maar 3-4 minuten gebakken te worden en worden dan ook lekker bruin aan de buitenkant. Ze smaakten echter totaal niet naar frikandellen en waren hun geld zeker niet waard. Ze smaakten eigenlijk zoals een standaard burger die ik ooit eens gehad heb, maar ik kan niet meer precies thuisbrengen welke dat was. Een voordeel was wel dat deze vleesvervanger mals overkwam en lekker sappig van binnen was (voor de carnivoren onder ons: het meest vergelijkbaar met een goede gehaktbal waar weinig paneermeel in zit). Toch was de smaak niet geweldig en had ik echt mayolijn en curry nodig om mijn laatste 3 stukjes weg te werken.

Mijn tip: koop liever een andere (en goedkopere) vleesvervanger, die meer smaak heeft.

*EDIT: Ik werd erop gewezen dat frikadellen in Duitsland meer weg schijnen te hebben van een gehaktbal dan een frikandel (1 letter verschil kan al veel doen), waardoor de smaak en textuur wel meer overeen komen. Toch vind ik de smaak nog steeds niet goed. De hamburger die ik toendertijd at wilde ik ook niet meer eten. Ik wil niet een vleesvervanger kopen die ik met saus moet gaan wegwerken, daar zijn gelukkig genoeg vleesvervangers voor die op zichzelf al lekker genoeg zijn.


__________________________________________________

Everyone probably recognizes this. Either if you are on a diet, a vegetarian or a vegan, we sometimes have certain cravings. I have those moments that some days I would love to eat something from my non-vegan days, like M&Ms or the Dutch classic "meatroll" called the frikandel. Especially the pastry with a frikandel and curry saus was a snack that I really liked and often have cravings for when I am in the shop and smell them warm. I never took them though!

However, I went to the Real in Germany for the first time, last Saturday. Here I found this package.

These bio mini frikadellen from Berief are the first vegan frikandellen that I have seen, so I had to try them out. Costing 3 euros for only 5 slices is really expensive (and packaging was not environmentally friendly at all; 6 pieces would have been an easy fit. At first I even thought one was missing due to the empty space, but the package says it contains 5 pieces). But okay, I had to try them anyways, because it might have been the first vegan frikandel!

Testing the smell: Before I put it on the fire, I used my nose for a smell test. It didn't smell like frikandel at all, but more like a standard hamburger meat replacement. This was a real setback and my expectations dropped to an extremely low level.

Taste test: You only have to fry them for 3-4 minutes and they get nice and brown on the outside. They, however, don't taste like frikandellen at all! Therefore they were not worth their money. They tasted like how they smelled: a standard hamburger meat replacement. Both taste and structure were similar to a standard hamburger meat replacement I tasted before, but I am not sure which one that was anymore. The only advantage was that they were tender and moist inside (for the meat eaters out here: you could compare it with a meatball that didn't have a lot of breadcrumbs). The taste was however not really good, I even had to add some Mayolijn mayonaise and curry to be able to finish the last 3 pieces!

So my advice: Buy a different (and possibly cheaper) meat replacement.

*EDIT: someone told me that the frikadellen in Germany are more similar to a meatball than to a Dutch frikandel. This explains the texture and taste better, but I still stink the flavour is not good. The hamburger meat replacement I tasted before was also like this and I never wanted to eat it again. I don't like the fact that I need sauce to be able to eat it, especially because there are meat replacements available that taste good on their own.

No comments:

Post a Comment